Točenie na hrnčiarskom kruhu

Remeselný workshop – podujatie podporené Fondom na podporu umenia

Hrnčiarske remeslo  na Slovensku bolo jedným z najrozšírenejších remesiel od obdobia stredoveku zhruba do polovice 20. storočia. Väčšina výrobkov mala špecifické krajové a lokálne znaky v tvare výrobkov alebo ich dekóre. Niektoré väčšie regionálne celky postupne nadobudli charakter oblastí so spoločnými výrobnými a výtvarnými znakmi. Utvoril sa tak napr. okruh bardejovský, gemerský, liptovský, oravský, pozdišovský, pukanský. Repertoár hrnčiarskych výrobkov odrážal život a praktické potreby vidieckych domácností, pre ktoré hrnčiari vyrábali rôzne druhy úžitkového riadu a v menšej miere aj drobných dekoratívnych predmetov. Najviac sa používali na uskladnenie potravín:  hrncehrnčekykrčahydžbány, fľaše, čutorymisytaniererajnicepekáčebábovnice a iné formy na pečivo, na lievanceobedáremútelnice na maslo. Medzi výrobkami výtvarne vynikali najmä príležitostné, slávnostné a obradové nádoby (napr. veľkorozmerné svadobné hrnce a misy, cechové džbány a pod.). Hrnčiari vyrábali aj drobné úžitkové predmety – kahany na svietenie, svietniky, napájadlá pre hydinu, včelárske dymákycedáky, lieviky, kvetináčekalamárehrnce na polievaniekonvy a i.

Účastníci nášho workshopu si mohli pod skúsenými rukami hrnčiara Martina Dečiho z Jabloňoviec vyskúšať tradičný spôsob točenia na hrnčiarskom kruhu. Hotové výrobky im samozrejme vypálime a tešíme sa na výsledok:)